DEČIJE ODELJENJE


NAČELNIK: Prim. Dr Dara Savić-Božović, MrSc

Dr-Dara-Savic-Bozovic-nacelnik

GLAVNA SESTRA: VMS Mirjana Ćopić

VMS-Mirjana-Copic-glavna-sestra

OPŠTI PODACI

            Posle Drugog svetskog rata, 1945. godine, u oštećenu zgradu užičke bolnice, gotovo bez opreme, poslati su “planskom raspodelom” iz Beograda lekari specijalisti, među kojima i pedijatar, dr Miloš Bajšanski, koji osniva Dečije odeljenje i u Užicu kao upravnik provodi sedam meseci.

            U narednom periodu Dečije odeljenje je menjalo lokacije, osoblje, pacijente, a zadatak je ostajao isti, bavljenje jednom od najhumanijih grana medicine – lečenjem dece.

            Današnje Dečije odeljenje zahvata prostor od 716m2 i raspolaže sa 40 postelja za decu i 19 postelja za majke pratilje. U odeljenju se zbrinjavaju i leče deca iz deset opština Zlatiborskog okruga. Godišnje se hospitalizuje oko 2 000 dece, a kroz subspecijalističke ambulante obavi blizu 10 000 pregleda i dijagnostičkih procedura.

            Odeljenje je renovirano najpre 2000., potom 2005. godine u okviru Projekta za rekonstrukciju i izgradnju zdravstvenih ustanova u Srbiji. Prostor je maksimalno humanizovan i oplemenjen. U odeljenju postoji Dnevna bolnica, rekonstruisan je ambulantni prostor, tako da se pregledi sada obavljaju u tri ambulante. Sobe su preuređene, komforne. Igraonica je opremljena za decu različitih uzrasta i potreba. U odeljenju postoji i apartmanski prostor za izdvojen smeštaj i zbrinjavanje pacijenata koji zahtevaju izolaciju zbog prirode bolesti, ili žele komfornije uslove. Majke mogu ostati uz svoju decu bez obzira na uzrast.

KADROVI. ORGANIZACIJA

U odeljenju radi 8 lekara, od čega 6 subspecijalista, 19 sestara ( jedna VMS).
Služba radi neprekidno 24 časa za prijem dece na bolničko lečenje. Rad u subspecijalističkim ambulantama i dijagnostika su organizovani radnim danima i zakazuju se.
U odeljenju postoji osam odseka:

PULMOLOŠKI ODSEK: Šef odseka Dr Jovanka Čubrilo, odgovorna sestra Milica Rašković. Domen rada odseka: pulmološki pregledi i dijagnostika (alergološke probe, spirometrijska ispitivanja, pilokarpinski test). Zbrinjava pacijente sa akutnim i hroničnim oboljenjima pluća, dijagnostikuje i leči tuberkulozu, kao i alergijske bolesti.

KARDIOLOŠKI ODSEK: Šef odseka Dr Dara Savić-Božović, odgovorna sestra Olga Grgić. Kardilog radi kardiološke preglede, otkriva i leči urođene i stečene srčane mane, decu  sa poremećajima srčanog ritma, radi dijagnostiku i rano otkrivanje povišenog pritiska kod dece, zbrinjava decu sa kolapsnim stanjima i sinkopalnim krizama, akutnim i hroničnim formama bolesti srčanog mišića i oboljenjima perikarda. Na osnovu pregleda kardiloga donosi se odluka o daljim neinvazivnim ispitivanjima. Kod određenog broja se radi ultzvuk srca, neka oboljenja zahtevaju holter EKG-a, holter pritiska, ili izvođenje testa opterećenjem-ergometrije, ili sinkopalnog testa.

NEUROLOŠKI ODSEK: Šef odseka Dr Vesna Krstić Nenadić, odgovorna sestra Dragica Bogosavljević. Domen rada su neurolški pregledi sa  kompletnom dijagnostikom koja obuhvata elektroencefalografiju (EEG), UZ CNS, CT i MR endokranijuma. Zbrinjava pacijente sa akutnim i hroničnim oboljenjima CNS, bavi se razvojnom neurologijom i epileptologijom.

NEFROLOŠKI ODSEK: Šef odseka Dr Biljana Milčanović, odgovorna sestra Svetlana Aleksić. Domen rada: dijagnostika i terapija akutnih i hroničnih oboljenja bubrega i mokraćnih puteva. Nefrolog radi preglede, ultrzvuk urogenitalnog trakta, dodatna urografska ispitivanja (MCUG, IVP), funkcionalna ispitivanja.

ENDOKRINOLOŠKI ODSEK: Šef Dr Mirjana Ljubojević, odgovorna sestra Jelena Peković. Domen rada endokrinologa je zbrinjavanje hitnih endokrinoloških pacijenata, uključujući i hipoglikemije i ketoacidoze, obuka i redovna kontrola i praćenje bolesnika sa šećernom bolesti, lečenje različitih hormonalnih poremećaja, dijagnostika  bolesti štitne žlezde, niskog rasta, prevremenog i zakasnelog puberteta, i sl.

HEMATOLOŠKI ODSEK: Šef Odseka Dr Ana Kovačević, odgovorna sestra Ljubinka Radojević. U okviru hematološkog odseka sprovodi se dijagnostika i terapija hematoloških oboljenja: anemija, hemoragijski sindromi, febrilne neutropenije, i neinvazna dijagnostika malignih oboljenja krvi, leukemija, limfoma i solidnih tumora.

GASTROENTEROLOŠKI ODSEK: Šef Odseka Dr Dragica Erčić, odgovorna sestra Dragana Djokić. Područje rada ovog odseka su oboljenja digestivnog trakta i jetre, njihova dijagnostika i lečenje.

ODSEK INTENZIVNE SA POLUINTENZIVNOM NEGOM: Šef odseka Dr Aleksandra Vračarić, odgovorna sestra Jelena Simić. Zbrinjava ugentna i teška stanja iz svih oblasti pedijatarije, koja zahtevaju intezivno praćenje i kontinuiranu terapiju. Rapolaže savremenom opremom (infuzione pumpe, monitori, pulsni oksimetar, aspirator, set za reanimaciju), što omogućava adekvatno zbrinjavanje većine teških pedijatrijskih pacijenata u našoj ustanovi.

IMG_1201

IMG_1204 Dr_Dara_decije_m IMG_5099_b_1

IMG_5104_b_1
IMG_5118_b_1

IMG_5082_b_1