Užice, 12. Februar 2024.

 Dana 12.2.2024.godine, u prostorijama  Opšte bolnice Užice, održan je sastanak rukovodstva  Zdravstvenog centra, opšte bolnice, odeljenja oftalmologije i predstavnika AMIKUSA-a. Cilj sastanka  je upoznavanje rukovodstva sa mogućnostima aktiviranja  phaco hirurgije i edukacije otalmologa za obavljanje mikrohirurgije operacije katarakte.

Od 2020.godine ( od početka Covida) pacijenti Zlatiborskog regiona su onemogućeni za ovu uslugu u našem Zdravstvenom centru ( koji je ostao bez aparata) i pacijenti su preusmeravani  listama čekanja na druge centre i privatne oftalmološke ustanove.

Potrebe za ovom uslugom su velike, motivisanost lekara takođe i u narednom periodu će se pokušati sa realizacijom ove ideje za dobrobit naših pacijenata. 

IMG_affbb48fb399225937eed6f0aafcdcf9_V

...
Prijepolje, 31. Januar 2024.

   Dana 30.01.2024.godine OJ Prijepolje (opštu bolnicu i dom zdravlja), posetili su predstavnici Opštine Prijepolje. Razlog posete je svečano uručenje vozila i računarske opreme za obe ustanove, nabavljene sredstvima opštine krajem 2023.godine.

   Opredeljeni budžet za 2023.godinu iznosio je 20 miliona dinara, a iskorišćen je za:

  -nabavku automobila za prikupljanje i transport medicinskog otpada za OB Prijepolje
  -nabavku automobila za potrebe za kućnu negu i lečenje u DZ Prijepolje
  -dizel agregat za OB Prijepolje i DZ Prijepolje
  -ozakonjenje ( legalizacija), objekta u OJ Prijepolje
  -nabavku računarske opreme za obe ustanove
  -nabavka natkasni za bolničke sobe
  -popravka i zamena podova.

  U 2024.godini  takođe je planirana podrška u pomoći  primarnoj i sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti u opštini Prijepolje. Budžet iznosi 20 miliona dinara , a planira se sledeće za OB Prijepolje:

  -Laparoskopski stub sa potrebnim dodacima i instumentima  u vrednosti  9.513.000,00 din.

  -Zamena obdukcionog stola  u vrednosti od  750.000,00 dinara

  -Specijalizovane usluge (SKENER) u iznosu od  1.000.000,00 dinara.

  Za DZ Prijepolje planira se sledeće:

  -Nabavka medicinske i stomatološke opreme za DZ Prijepolje iznos 1.700.000,00 dinara.

  -Nabavka vozila  ( za potrebe polivalentne patronaže) iznos 2.400.000,00 dinara.

  -Za zanavljanje računarske i elektronske opreme   iznos  687.000,00 dinara.

  -Za  zanavljanje nameštaja  iznos  500.000,00 dinara.

  -Za održavanje zgrade   iznos  250.000,00 dinara.

  -Projekat podrške lokalne samouprave za obezbeđenje  preventivne stomatološke zaštite u zdravstvenoj stanici Kolovrat i zdravstvenoj stanici Brodarevo iznos  3.200.000,00 dinara. 

DR-BRANKO-GOJAKOVIC-DIR-OB-PP-FOTO-DRAGAN-NIKOLIC_1

ZDRAVSTVO_PP_DONACIJA_FOTO_DRAGAN_NIKOLIC

...24. Januar 2024.

Od srede 24. januara  mobilni mamograf je počeo sa radom, svakog radnog dana i vikendom od 9-19 časova na Trgu partizana. Mobilni mamograf će raditi u Užicu tri nedelje, a u zavisnosti od interesovanja ostaće još nedelju ili dve.

            Skrining mamografija je namenjena ženama od 45-69 godina koje nisu uradile mamografiju u protekle dve godine, kao i ženama preko 40 godina koje imaju pozitivnu porodičnu anamnezu.

Zakazivanje se vrši preko Službe ginekologije Doma zdravlja Užice, svakim radnim danom od 7-9 časova na telefon 031 525 195, a posle toga moguće je zakazati i lično na ginekologiji.

    Naš interes je da se žene odazovu preventivnim pregledima, jer je preventiva jedini put do ozdravljenja, odnosno spečavanja bolesti u samom začetku. Na vreme postavljena dijagnoza i započeto lečenje može u potpunosti dovesti do izlečenja.
    Rezultati mamografije biće gotovi za dve-tri nedelje i mogu se preuzeti kod izabranog ginekologa.

        Karcinom dojke je jedno od najrasprostranjenih onkoloških obolenja kod žena i veoma je visoka stopa obolevanja poslednjih godina. Obzirom da su žene nosioci reproduktivnog zdravlja i kao takve osetljiva kategorija, apeluje se i pozivaju sugrađanke da urade skrining mamografiju.

Mobilni mamograf u Užicu je u okviru saradnje Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ i Zdravstvenog centra Užice pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.Mobilni_mamograf_3

...


13. Oktobar 2023.

Dana 15.10.2023. godine u nedelju obaviće se besplatni preventivni pregledi u cilju prevencije i  ranog otkrivanja bolesti  kako za one građane koji imaju zdravstveno osiguranje, tako i za građane bez zdravstvene knjižice u celoj Srbiji, pa i u Zlatiborskom okrugu i našem gradu.

Pregledi će se obavljati u nedelju od 8 do 16 sati.

Za žene starije od 40 godina organizovan je ultrazvučni pregled dojke u Opštoj bolnici Užice, a za muškarce starije od 49 godina PSA test kojim se može dijagnostikovati rani stadijum karcinoma prostate u laboratoriji Doma zdravlja Užice. (uput za ove preventivne preglede nije potreban)

Pregledana lica kod kojih se postavi sumnja na bolest, biće upućena na dalju dijagnostiku.

Prevencija i rana dijagnostika su od ključnog značaja za pozitivan ishod lečenja svake bolesti. S tim u vezi, poštovani sugrađani, pozivamo Vas da uzmete učešće u što većem broju radi kontrole Vašeg zdravstvenog stanja.

...
1. Jun 2023.

Ministarka zdravlja Prof. dr Danica Grujičić posetila je Zdravstveni centar Užice. ZC Užice, OJ Opšta bolnica Užice je jedna od sedam ustanova koje su dobile donaciju u vidu sanitetskih vozila i opreme za transfuziju i transplataciju.

dg_obue

„Želja za davalaštvom mora da se produži i mi moramo na tome raditi. Formirali smo i Radnu grupu koja će sprovesti niz aktivnosti sa ciljem promocije davalaštva krvi, a ova vozila koja ćete viđati na ulicama Užica, Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Subotice, Niša sigurno će tome doprineti. Ipak pored opreme i vozila važni su nam i ljudi, pa posle posete užičkoj bolnici, želim da pozovem svoje mlade kolege lekare da ne čekaju uzaludno posao u mestima gde su rođeni. 20 lekara već sutra mogu da dobiju posao u užičkoj bolnici, a gradonačelnica mi je rekla da bi lokalna samouprava mogla da plaća stanove za pet šest lekara. Srbija danas izgleda mnogo drugačije u odnosu na period od pre deset godina i zato nema nijednog razloga da ne radite u unutrašnjosti Srbije”, navela je minsitarka, izrazivši zadovoljstvo što se svečanost povodom dodele ove donacije organizuje u gradu u kome je rođena i odrasla.

dg_obue_1

...