32. SABOR LEKARA JUGOZAPADNE SRBIJE I SEVERNE CRNE GORE
Nova Varoš, 18. Septembar 2011.
32. Sabor lekara jugozapadne Srbije i severne Crne Gore je ove godine održan u Novoj Varoši 16. i 17. septembra u organizaciji Doma zdravlja Nova Varoš i Isturenog odeljenja OB Užice u Novoj Varoši.
Sabor se svake godine održava naizmenično u Srbiji (Prijepolje, Priboj i Nova Varoš) i Crnoj Gori (Berane, Bijelo Polje i Pljevlja) još od 1971. godine.
Sabor je osnovan sa ciljem proučavanja etnopatologije jugozapadne Srbije i severne Crne Gore, uz učešće lekara koji rade na ovim područjima i uz podršku i pomoć lekara iz razvijenijih zdravstvenih institucija i centara u Srbiji i Crnoj Gori.
Pored brojnih učesnika, lekara iz navedenih opština, koji su izložili svoje radove, u okviru Sabora su novine iz svojih oblasti prezentovali: prof. dr Vesna Dimitrijević – Srećković (Klinički centar Srbije), prof. dr Ivan Dimitrijević (KCS, Klinika za psihijatriju), prof. dr Branimir Nestorović (Dečija univerzitetska klinika, Beograd) i doc. Dr Nenad Ilijevski (Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje).
Drugog dana Sabora je održan kurs “Uloga primarne zdravstvene zaštite u prevenciji hroničnih nezaraznih bolesti” akreditovan kao kurs prve kategorije, čiji su predavači bili: dr Biljana Mijović, dr Goran Mihailović, dr Biljana Šaponjić, dr Radojica Perišić, dr Vesna Čkonjević i dr Sanja Vranić.
U nedelju, 18. septembra, za učesnike je organizovano druženje i izlet u Specijalni rezervat prirode “Uvac”, gde su uz pesmu, smeh i dobro raspoloženje uživali u lepotama kanjona reke Uvac i Ledene pećine.

sabor3m sabor1m

sabor2m uvac_1_m