Mobilni mamograf od srede počeo sa radom na Trgu partizana
24. Januar 2024.

Od srede 24. januara  mobilni mamograf je počeo sa radom, svakog radnog dana i vikendom od 9-19 časova na Trgu partizana. Mobilni mamograf će raditi u Užicu tri nedelje, a u zavisnosti od interesovanja ostaće još nedelju ili dve.

            Skrining mamografija je namenjena ženama od 45-69 godina koje nisu uradile mamografiju u protekle dve godine, kao i ženama preko 40 godina koje imaju pozitivnu porodičnu anamnezu.

Zakazivanje se vrši preko Službe ginekologije Doma zdravlja Užice, svakim radnim danom od 7-9 časova na telefon 031 525 195, a posle toga moguće je zakazati i lično na ginekologiji.

    Naš interes je da se žene odazovu preventivnim pregledima, jer je preventiva jedini put do ozdravljenja, odnosno spečavanja bolesti u samom začetku. Na vreme postavljena dijagnoza i započeto lečenje može u potpunosti dovesti do izlečenja.
    Rezultati mamografije biće gotovi za dve-tri nedelje i mogu se preuzeti kod izabranog ginekologa.

        Karcinom dojke je jedno od najrasprostranjenih onkoloških obolenja kod žena i veoma je visoka stopa obolevanja poslednjih godina. Obzirom da su žene nosioci reproduktivnog zdravlja i kao takve osetljiva kategorija, apeluje se i pozivaju sugrađanke da urade skrining mamografiju.

Mobilni mamograf u Užicu je u okviru saradnje Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ i Zdravstvenog centra Užice pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.Mobilni_mamograf_3